keyboard_arrow_up

Case: Pensioen scheidende ondernemer

Henk en Marja zijn in 2015 gescheiden. Tijdens de gesprekken over hoe om te gaan met de pensioenen is besloten om de pensioenen niet verevenen. Waarom? Henk is zelfstandig ondernemer en heeft een pensioenregeling met zijn bedrijf (BV). Een zogenaamde pensioen in eigen beheer (PEB). Het bedrijf heeft geen geld beschikbaar om het aan Marja toekomende aandeel over te dragen aan een verzekeraar of bank. Marja wil niet afhankelijk zijn van resultaten van het bedrijf. Daarom is besloten om in de verdeling van huwelijks goederen gemeenschap en de te betalen partneralimentatie compensatie te vinden. En dat is naar beider tevredenheid gelukt. So far so good.

In 2017 wordt Henk ziek en hij overlijdt. Henk had uiteraard een fiscaal optimale pensioenregeling met zijn BV. Doch zoals in 2015 was er ook nu geen geld in de BV. De onderneming kan wel worden verkocht doch als gevolg van de ziekte van Henk en het ontbreken van zijn kennis en kunde is de opbrengst nagenoeg nihil, bovendien heeft de BV nog een schuld bij de bank en heeft de BV nog een vordering op Henk. Prive heeft Henk geen bezittingen/vermogen. Kortom de BV blijft armlastig.

Gevolg van het overlijden van Henk is dat de betaling van partner- en kinderalimentatie, samen € 1.200 per maand, stopt. Marja en de 3 kinderen moeten leven van het inkomen van Marja. Zij heeft een part time baan met netto inkomen van € 1.200 per maand. Marja voorziet een groot financieel probleem.

Hoe had dit financieel drama kunnen (moeten) worden voorkomen?

Henk had met de wetenschap dat hij financieel verantwoordelijk is voor 3 kinderen er voor moeten zorgen dat er kapitaal beschikbaar zou komen bij zijn overlijden. Dit had eenvoudig kunnen worden geregeld met een overlijdensrisicoverzekering. De BV had die moeten regelen om het wezen- en nabestaandenpensioen veilig te stellen. Doch ook bij de gesprekken over de kinder- en partneralimentatie en het regelen van de pensioenverdeling had dit risico belicht moeten worden.

Een overlijdensrisicoverzekering is de meest gemakkelijke en goedkoopste oplossing.

Wim Jansen
MfN-registermediator

Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Gratis intake mét deskundig advies
  2. Snel duidelijkheid over uw financiële situatie
  3. Complete mediation in 3 tot 5 sessies

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.4

Score op basis van 229 beoordelingen.