keyboard_arrow_up

Case: Bij scheiding pensioenrechten beoordelen en doorrekenen

Anne en Janine willen scheiden ze hebben al veel geregeld en besproken behalve het financiele deel dat wil zeggen de partner- en kinderalimentatie. Daar willen ze toch wel ondersteuning / advies bij om het huwelijk ook op dat punt goed af te ronden. Welnu alle inkomensgegevens worden aangeleverd en ik maak een berekening voor hen. Na de berekeningen te hebben besproken, besluiten Anne en Janine de bijdrage van Anne in de kosten van de kinderen vast te stellen op € 500 per maand en de bijdrage van Janine op € 200 per maand. Omdat ze de zorg taken 50 : 50 verdelen spreken ze af dat een ieder de kosten van de zorg en verblijf in de eigen huishouding voor eigen rekening neemt. Prima geregeld, iedereen blij.

Wezen en nabestaandenpensioen bij scheiding

Op mijn vraag of ze ook hadden nagedacht over de opgebouwde pensioenrechten was het antwoord dat dit eenvoudig is omdat de wet dat regelt. Zo had navraag bij beider pensioenfondsen/verzekeraars hen geleerd. Daarom de wet volgen en gewoon standaard de rechten verevenen. Prima zou je denken, iedereen blij. Op mijn vraag of ze weten wat die pensioenrechten nu daadwerkelijk uitkeren werd het stil. Hoezo? Pensioen is toch pensioen en daar heb ik toch geen invloed op dus gewoon 50 : 50 verdelen was het antwoord. Dan denk je wellicht aan ouderdomspensioen. Maar wat te denken van wezen- en nabestaandenpensioen? Oh ja maar ja dat is toch ook gewoon standaard geregeld en daar heb ik ook geen invloed op.

Ex-partner geen nabestaanden-pensioen

Dat is grotendeels juist. Doch stel je voor dat je een maand geleden zou zijn overleden en je was ook al gescheiden wat zou dan de uitkering aan jouw kinderen en je ex-partner zijn?? En toen werd het helemaal stil. Na enig stilzwijgen kwam er iets van “dat staat wel op dat overzicht dat we elk jaar krijgen” kunnen we wel nazien. Maar nogmaals dat is geregeld en daar hebben we geen invloed op. Nu had ik de inkomensgegevens gezien en wist ik dat de bedrijfstak waarin Anne werkzaam is er een zeer karige pensioenregeling is en waarbij het nabestaandenpensioen op basis van een een risicoverzekering is verzekerd. Kortom best wel de moeite waard om eens te gaan kijken hoe dat er nu werkelijk uit ziet. En jawel toen de “UPO” op tafel kwam bleek dat er bij een scheiding voor de ex-partner geen nabestaanden-pensioen is opgebouwd.

Overlijdens- risicoverzekering voorkomt doemscenario

Er blijkt wel een wezenpensioen te zijn doch die is beperkt tot € 200 per kind per maand en tot uiterlijk 18 jarige leeftijd. Tja en wat nu wanneer het doemscenario werkelijkheid wordt? Dan krijgt Janine ineens de volledig zorg en kosten van de kinderen voor haar rekening. Ze krijgt € 400 per maand aan uitkering voor de kinderen tot die 18 jaar zijn en geen nabestaandenpensioen.

Conclusie is dat je bij een scheiding altijd de pensioenrechten moet beoordelen en de gevolgen daarvan zou moeten doorrekenen. In de case van Anne en Janine zou je de gevolgen van overlijden goed kunnen oplossen met een overlijdens- risicoverzekering.

Wim Jansen
MfN-registermediator

Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Gratis intake mét deskundig advies
  2. Snel duidelijkheid over uw financiële situatie
  3. Complete mediation in 3 tot 5 sessies

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.4

Score op basis van 229 beoordelingen.