keyboard_arrow_up

Scheiden en ondernemen

Voor een ondernemer heeft een scheiding niet alleen privé gevolgen; vaak heeft een echtscheiding ook gevolgen op zakelijk gebied. Dat roept al snel vragen op, bij zowel de ondernemer als de partner van de ondernemer, die bij een ‘gewone’ particulier scheiding niet van toepassing zijn.

Scheiden en een eigen onderneming

Bij een echtscheiding waarbij een onderneming betrokken is, moeten er veel meer financiële afspraken gemaakt worden. De waarde van de onderneming moet worden vastgesteld. Indien het pensioen in eigen beheer is opgebouwd moet het pensioen toch verevend worden. Volgens de rechtspraak mag de continuïteit van de onderneming daarbij niet in gevaar komen, maar het recht op de verevening blijft bestaand en de dat recht moet ook na de scheiding beschermd worden. Soms is het mogelijk om dit, in plaats van geld, in te ruilen tegen iets anders van waarde (verrekening).

Vergeet ook niet om bij het maken van de financiële regelingen rekening te houden met de belastingdienst. Een afspraak die goed lijkt, kan door een aanslag van de belastingdienst alsnog duur en dus verkeerd uitpakken voor beiden.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Wat er met de onderneming gebeurt is afhankelijk van de wensen, de feitelijke situatie en van het feit of u in gemeenschap van goederen getrouwd bent of op op huwelijkse voorwaarden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen valt de onderneming onder de gezamenlijke bezittingen. Het bedrijf hoeft niet altijd verdeeld te worden, maar de waarde wel. Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan kan het zijn dat de waarde (afhankelijk van de gemaakte afspraken) niet verdeeld hoeft worden. De huwelijkse voorwaarden geven lang niet in alle gevallen bescherming voor het vermogen van de onderneming. Er zitten veel haken en ogen aan.

Partner ondernemer bij echtscheiding

Bij het maken van de afspraken zit u vaak tegenover de accountant van de onderneming die precies weet hoe het zit met de cijfers. Zorg er daarom voor dat u als partner van een ondernemer bij een scheiding goed op de hoogte bent van de financiële situatie van het bedrijf. Hou ook rekening met het ondernemersrisico: wanneer de onderneming door opeisen failliet gaat, kunnen de alimentatie en het pensioen waar u recht op hebt ook niet meer uitgekeerd worden. Let wel goed op de fiscale gevolgen van de financiële regelingen.

Advies over uw schheiding

Wanneer u als ondernemer gaat scheiden of op het moment dat u partner bent van een ondernemer, is het belangrijk om deskundig advies in te winnen bij een financieel expert zoals de Scheidingsadviseur. Dit voorkomt dat jullie afspraken die in de praktijk niet werken of ongewenste gevolgen hebben. Als ondernemer kun u advies inwinnen bij een accountant en een fiscalist. De partner van de ondernemer kan een financieel adviseur in de arm nemen die ervaring heeft met scheidingen waarbij een onderneming betrokken is. Beide partners hebben er baat bij dat de continuïteit van de onderneming op de lange termijn wordt gewaarborgd. De ondernemer kan zo verder met het bedrijf en de partner heeft geen financiële zorgen, omdat de alimentatie gewoon uitbetaald kan worden. Het is daarom belangrijk om er samen uit te komen en een langdurige vechtscheiding te voorkomen. Elkaar dingen gunnen staat daarbij voorop.

Het advies van de scheidingsadviseur luidt:

  • Laat zo snel mogelijk de waarde per een overeen gekomen peildatum bepalen
  • Zorg ervoor dat de continuïteit van de onderneming geen gevaar loopt.

Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Gratis intake mét deskundig advies
  2. Snel duidelijkheid over uw financiële situatie
  3. Complete mediation in 3 tot 5 sessies

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.4

Score op basis van 229 beoordelingen.