keyboard_arrow_up

Scheiden en een eigen bedrijf

Wanneer u een eigen bedrijf hebt, komt er heel wat meer bij een echtscheiding kijken. Ongetwijfeld komen daarbij vragen bij u op als ‘Moet het bedrijf ook verdeeld worden?’ en ‘Wat betekent dat voor het voortbestaan van het bedrijf?’. Daarom is het fijn om precies te weten welke haken en ogen er zitten aan scheiden met een eigen bedrijf.

In gemeenschap van goederen scheiden

Wanneer jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, dan valt het bedrijf hier ook onder en dient dit ook verdeeld te worden. Er zal gekeken worden naar de waarde van de activa en passiva en de ene ex-partner zal de ander moeten uitkopen. Wanneer dit om grote bedragen gaat, kan bij scheiden het voortbestaan van het eigen bedrijf gevaar lopen. En komt de uitkoper hierdoor in de financiële problemen, dan kan dat weer consequenties hebben voor het kunnen betalen van de alimentatie. Het is dan ook van groot belang om hier samen goed uit te komen. Een scheidingsmediator kan jullie hierbij helpen.

Scheiden met huwelijkse voorwaarden
In de huwelijkse voorwaarden staat de verdeling van het eigen bedrijf al omschreven. Willen jullie hiervan afwijken? Dat kan als jullie het daar samen over eens zijn. Ook hierbij bemiddelt een mediator.

Afspraken over het eigen bedrijf
Wanneer jullie willen scheiden zonder advocaat, met een eigen bedrijf, is het verstandig hiervoor een mediator in te schakelen die ook veel weet over zaken die van belang zijn wanneer u gaat scheiden met een eigen bedrijf. De Scheidingsadviseur is daarvoor een betrouwbare partner. We werken bijvoorbeeld samen met uw eigen accountant, die alles over uw bedrijf weet, en een neutrale accountant. Er wordt rekening gehouden met eventuele noodzakelijke investeringen om het voortbestaan van het bedrijf niet in gevaar te brengen. En wil slechts één van beide partners het eigen bedrijf voortzetten na de scheiding, dan laten we de rechtsvorm indien nodig aanpassen.

Al deze afspraken zetten we op papier. Ook naar de belangen van derden, zoals medewerkers, klanten en de Belastingdienst wordt gekeken. Dat alles doen we in goed overleg met elkaar.

Scheiden en faillissement

Wanneer u gaat scheiden en een eigen bedrijf hebt, ziet het er allemaal rooskleuriger uit als het goed gaat met het bedrijf. Gaat het echter financieel bergafwaarts met het eigen bedrijf dan kan dat voor beide partners verstrekkende financiële gevolgen hebben. Dat ondervond in 2009 een vrouw die ging scheiden van een man met een eigen bedrijf.

De man en de vrouw waren getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Zij dachten de vermogens goed gescheiden te hebben, wat van de man was bleef van de man en wat van de vrouw was bleef van de vrouw. De woning stond op naam van de vrouw toen het eigen bedrijf van de man failliet ging. Zij dachten daardoor dat de woning buiten het faillissement viel. Helaas bleek dat onterecht te zijn. De Rechtbank Rotterdam zag dat anders. Het eigen vermogen van de persoon die niet failliet was, viel toch in de failliete inboedel, ondanks dat dat vermogen bewust was afgeschermd door de huwelijkse voorwaarden. De man en vrouw konden namelijk niet aantonen dat de woning met eigen middelen van de vrouw was gefinancierd, zoals spaargeld of een erfenis. Dus ook al heeft u alles goed dichtgetimmerd, dan kan het toch voorkomen dat u aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden van uw ex-partner.

Gaat u scheiden en gaat het eigen bedrijf van uw ex-partner over de kop, laat u dan goed adviseren over de afwikkeling van de schulden als u wilt vermijden dat schuldeisers ook bij u aankloppen.

De Scheidingsadviseur

De Scheidingsadviseur is als scheidingsmediator uniek in de markt. Wanneer u een afspraak maakt bij de Scheidingsadviseur, krijgt u één gecertificeerd contactpersoon toegewezen die zorg draagt voor de hele scheiding. Daarbij werken we altijd tegen een vast tarief (op verzoek), hoe lang het ook duurt tot de scheiding officieel rond is. Er is ook de mogelijkheid om voor een uurtarief te kiezen of voor één van onze vooraf samengestelde pakketten.

Een advocaat kost veel geld. Via een mediator kunt u scheiden zonder advocaat. De Scheidingsadviseur stuurt u bij iedere e-mail direct een factuur mee, zodat u precies weet wat de stand van zaken is en nooit voor ongewenste verrassingen komt te staan. Door te scheiden zonder advocaat bent u bovendien een stuk voordeliger uit. We werken open en transparant.

Maak direct een afspraak met de Scheidingsadviseur wanneer u wilt scheiden met mediation. Voor een vrijblijvende kennismaking kunt u terecht bij één van onze vele kantoren in Nederland. Met vestigingen in bijvoorbeeld Soest, Hoofddorp, Cuijk en Hardinxveld-Giessendam zit er altijd wel een vestiging bij u in de buurt. Tijdens een eerste gesprek vertellen we jullie graag wat we voor jullie kunnen betekenen. Van het opstellen van een ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant tot de vermogensverdeling en alimentatieberekening, we regelen jullie scheiding van A tot Z. Voor scheiden in goed overleg, met een mediator, bent u bij de Scheidingsadviseur aan het juiste adres.

Mediation bij scheiden zorgt er bovendien voor dat jullie beiden belangen behartigd worden. We kiezen geen partij maar proberen samen een uitweg te vinden waar jullie allebei tevreden mee zijn.


Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Gratis intake mét deskundig advies
  2. Snel duidelijkheid over uw financiële situatie
  3. Complete mediation in 3 tot 5 sessies

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.4

Score op basis van 229 beoordelingen.