keyboard_arrow_up

Behoud van volledige pensioen na scheiding

Een scheiding kan u veel geld kosten. Kosten voor een advocaat, de rechtbank, een nieuwe inboedel en een eventuele uitkoopsom. Dan wilt u natuurlijk liever niet ook nog een deel van uw pensioen in moeten leveren. Is behoud van volledig pensioen na de scheiding mogelijk?

We kunnen het pensioen onderverdelen in een ouderdomspensioen en een (bijzonder) partnerpensioen. U ontvangt ouderdomspensioen als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt. Dat pensioen heeft u gedurende uw werkende leven opgebouwd. Het partnerpensioen krijgt u in principe pas als uw partner, die het pensioen opgebouwd heeft, komt te overlijden. Bij een scheiding echter heeft u recht op het tijdens het huwelijk opgebouwde partnerpensioen. Dat wordt bijzonder partnerpensioen of nabestaandenpensioen genoemd.

Verdeling pensioen

De datum waarop de scheiding ingeschreven wordt bij de gemeente is heel erg bepalend voor de verdeling van het pensioen. Volgens de Wet Verevening Pensioenrechten heeft u als ex-partner recht op een deel van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Bij een standaard pensioenverdeling krijgen jullie allebei de helft. Volgens de Pensioenwet heeft u daarnaast recht op partnerpensioen tot aan de scheidingsdatum.

Partners kunnen in onderling overleg echter van de standaardregeling afwijken. Omdat daar een aantal haken en ogen aan zitten, is het belangrijk u hier goed over te laten informeren. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar van het partnerpensioen afzien, want de pensioenuitvoerder heeft het partnerpensioen voor de ex-partner gereserveerd. Daar moet u dan uitdrukkelijk afstand van doen via het echtscheidingsconvenant. De Scheidingsadviseur neemt de afspraken over het partnerschapspensioen altijd op in het echtscheidingsconvenant. Als bij het inschrijven van de scheiding niets of niet voldoende geregeld is voor het partnerpensioen dan is het achteraf nog wel mogelijk een afstandsverklaring te tekenen.

Meer informatie en advies

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het behoud van het volledige eigen pensioen na de scheiding? De Scheidingsadviseur vertelt u er graag meer over. We beantwoorden alle vragen die u heeft en bespreken de wensen die jullie ieder afzonderlijk hebben. Ook eventuele andere oudedagsvoorzieningen kunnen we bespreken, zoals lijfrenteverzekeringen, want ook hier moet de naam van de begunstigde van de verzekering aangepast worden.

Een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek met de Scheidingsadviseur is heel eenvoudig en bovendien ook nog eens geheel kosteloos. We hebben meerdere vestigingen in Nederland, van Zuid-Holland tot Gelderland. U kunt zelf kiezen welke vestiging voor u het meest praktisch is. Voor een afspraak kunt u online ons contactformulier invullen of telefonisch contact met ons opnemen.

Het is ook mogelijk om direct online te scheiden of te scheiden in een dag. Bekijk onze standaard en maatwerk pakketten voor alle mogelijkheden. Bij de Scheidingsadviseur bent u verzekerd van jarenlange kennis en ervaring, open en transparante communicatie en onpartijdige begeleiding.

Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Gratis intake mét deskundig advies
  2. Snel duidelijkheid over uw financiële situatie
  3. Complete mediation in 3 tot 5 sessies

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.3

Score op basis van 166 beoordelingen.